Vachtverzorging Labradoodle

Vachtverzorging is belangrijk, zeker voor een Labradoodle. Als de vacht niet goed verzorgt en onderhouden wordt, kan er klitvorming ontstaan wat ontzettend vervelend en zelfs pijnlijk kan zijn voor de hond. Door klitten kunnen ook huidproblemen ontstaan. Kleine wondjes die voor infecties kunnen zorgen. Vachtverzorging is daarom heel belangrijk.

Pup

Laat uw hond wennen aan vachtverzorging, door al op jonge leeftijd te beginnen met borstelen. Dit zal gemakkelijk gaan, een puppyvacht is nog schoon en klitvrij. Door de pup elke week even te borstelen went hij hieraan en zal de vachtverzorging op latere leeftijd veel gemakkelijker gaan. Wat verder helpt is de pup te laten wennen aan aanrakingen; pak iedere poot, de neus, oren en staart even vast. De pup laten wennen aan de trimsalon is voor elke hond belangrijk, maar voor een Labradoodle van groot belang omdat deze zeer regelmatig en lang op de trimtafel zal staan. Voor zowel pup als trimmer is dit een waardevolle kennismaking!

Vachtwisseling

Op een leeftijd van 8 tot 15 maanden vindt er een vachtwissel plaats. De puppyvacht verdwijnt en wordt vervangen door een volwassenvacht.
Tijdens deze vachtwissel is de kans op klitten vele malen groter. Vachtverzorging is in deze periode nog belangrijker.
Mijn advies is om tijdens deze periode elke zes tot acht weken met de Labradoodle naar de trimmer te gaan.

Diervriendelijkheid

Ik werk in mijn salon op een diervriendelijke manier. Ik doe natuurlijk mijn best om eventuele klitten te verwijderen. Als de klitten zijn doorgeschoten naar vilt, dan rest mij niks anders dan de vacht kort te scheren. Hoe zeer ik dat ook betreur, het welzijn van de hond staat voorop.

Klitten in de vacht

Een veelgemaakte fout is dat alleen de bovenkant van de vacht wordt geborsteld.
Als niet de gehele vacht wordt geborsteld, onstaan er klitten vlak op de huid.
Borstel de vacht van uw hond in laagjes, zorg ervoor dat de gehele vacht behandeld wordt.

Het borstelen en kammen van een Labradoodle is veel werk.
De vacht dient altijd van beneden naar boven te worden geborsteld. Begin daarom ook met de poten, en vervolgens dien je vacht overal laag voor laag los te borstelen. Je kamt de laagjes met een borstel, en controleert dan met een kam.
Voor advies over borstels en kammen, en eventuele aanschaf hiervan, kunt u terecht bij Trimsalon Moos.

Volwassen vacht

Na de lastige periode van vachtwisseling, heeft de Labradoodle nu een volwassen vacht. Mijn advies blijft om zeer regelmatig te kammen en te controleren op klitten en elke acht tot tien weken met de Labradoodle naar de trimmer te gaan.